top of page
Zoeken

Manz Wine

Net zoals een vogel- of een diersoort op de rand van uitsterven kan komen, zo kunnen wijndruiven dat ook.

Momenteel zijn er meer dan 1300 wijnstokvariëteiten in de wereld, maar de meeste mensen zijn alleen bekend met de algemeen geproduceerde, zoals Chardonnay, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon. Er zijn echter een paar landen in de wereld waar zeer zeldzame inheemse wijndruiven worden gevonden. Portugal, dat meer dan 250 variëteiten van druiven kent, is er één van. Het brengt Portugal op een topplaats van het aantal druivenvariëteiten per oppervlakte. Veel van deze druiven worden echter zeldzaam. En één van de zeldzaamste in Portugal is de "Jampal" druif. De herontdekking van deze druif in het dorpje Cheleiros begin jaren 2000, was de basis van het Manz wijndomein.


Het motto van de ondernemer André Manz

“Não quero fazer muito vinho, quero fazer bom vinho”

De Dona Fatima

de enige pure Jampal wijn in de wereld

De Jampal-druif staat bekend om het produceren van geparfumeerde wijnen met bloemen- en citrustonen, samen met een romig, gestructureerd gehemelte. Naarmate de wijn ouder wordt, kan deze nootachtige tonen krijgen. De uitdaging van de druif is dat hij moeilijk te telen is, omdat hij vatbaar is voor ziektes zoals meeldauw. Maar, over de jaren is de kennis over het behandelen van de druif terug verbeterd, zodat de wijn terug met succes op geproduceerd kan worden.


Manz besloot de druif te gebruiken voor een monosépage, om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Tot op de dag van vandaag is zijn Jampal-wijn, genaamd Dona Fatima, de enige pure Jampal-botteling ter wereld.


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page